Harjoitusleirit

Yksi Taekwon-Do-harrastuksen mielenkiintoisimpia osia on osallistuminen Taekwon-Do-leireille. Leireillä harjoitellaan Taekwon-Doa samalla tavalla kuin kotisalin harjoituksissakin, mutta yhteen päivään harjoituksia mahtuu useita. Leireillä pääsee yleensä myös tutustumaan muiden paikkakuntien harrastajiin ja saa paitsi uutta oppia Taekwon-Dossa, myös uusia kavereita.

Useimmat leirit sopivat kaiken ikäisille harrastajille aina lapsista dieseleihin. Ne ovat myös hauska tapa viettää viikonloppu Taekwon-Don parissa! Taekwon-Do Akatemia järjestää vuosittain useita leirejä toiminta-alueellaan. Perinteisiä leirejä ovat mm. syys- ja kevätleirit Oulussa ja Pudasjärvellä.

Tälle sivulle on koottu tietoa pääasiassa Taekwon-Do Akatemian järjestämistä leireistä, mutta suurin osa kohdista pätee myös muiden seurojen ja lajiliiton järjestämiin leireihin. Taekwon-Do Akatemian harrastajat voivat osallistua kaikkiin lajiliiton alaisiin avoimiin leireihin ikä- ja vyöarvorajojen puitteissa, kunhan jäsen- ja lisenssimaksut on hoidettu.

Etkö löytänyt tältä sivulta vastausta kysymykseesi? Voit lähettää kysymyksesi Taekwon-Do Akatemian hallitukselle osoitteeseen hallitus@tkd-akatemia.fi.


Mikä on leirikutsu?

Leirikutsu on ennen leiriä julkaistava tiedote, jossa kerrotaan mm. leirin sisällöstä, aikatauluista, hinnoista. Lisäksi leirikutsussa yleensä kerrotaan onko leiripaikalla mahdollista yöpyä (useamman päivän leirit) ja onko leirille järjestetty ruokailua.

Joillekin leireille on vyöarvo- tai ikärajoja, joista mainitaan myös leirikutsussa!

Leirikutsu kannattaa lukea huolellisesti läpi ennen ilmoittautumista. Se kannattaa myös pitää mukana leirin aikana esimerkiksi puhelimessa tai tulostettuna.

Leirikutsussa ilmoitettuihin tietoihin voi joskus tulla muutoksia vielä leirin aikanakin. Esimerkiksi harjoitusten aikataulut saattavat joskus muuttua jonkin verran käytännön syistä.


Paljonko leiri maksaa?

Perinteiset Taekwon-Do-leirit ovat yleensä verrattain edullisia. Yhden päivän hinta on yleensä n. 20-25 € ja kahden päivän hinta n. 30-40 €, riippuen leirin järjestäjästä, opettajista ja leiripaikasta.

Taekwon-Do Akatemian leireistä saa aina joko sähköisen laskun tai sähköisen kuitin. Isoilla leireillä leirimaksu maksetaan pääsääntöisesti leiripäivän aamuna läsnäolorekisteröitymisen/ilmoittautumisen yhteydessä. Seuran järjestämillä leireillä maksun voi maksaa joko käteisellä tai kortilla. Pudasjärven kansalaisopiston järjestämillä leireillä leirimaksun voi maksaa ainoastaan käteisellä.

Monilla leireillä on nykyään järjestetty myös ruokailumahdollisuus. Ruokailun hinta on n. 8-10 €. Suosittelemme, että mahdollisimman moni käyttäisi tätä mahdollisuutta, jotta treenien välinen ruokatankkaus tulisi tehtyä terveellisellä ja ravitsevalla tavalla. Ruokailut järjestää yleensä pitopalvelukumppani: Oulussa Ravintola Pikkelssi ja Pudasjärvellä Niemitalon juustola.

Taekwon-Do Akatemian leirit saadaan pidettyä edullisina siten, että ne järjestetään harrastajien talkootyönä. Pyydämme siis, että jokainen osallistuja auttaisi harjoituspaikan kasaamisessa ja siivoamisessa paikan päällä, ja mahdollisuuksien mukaan osallistuisi myös tatamimattojen ja muiden varusteiden pakkaamiseen ja siirtämiseen leiripaikalle ja sieltä takaisin varastoon. Lisätietoa talkoista löydät alta.

Erikoisemmat ja harvinaisemmat leirit, joille tarvitaan tiettyjä harjoitusvälineitä tai joiden opettajat tulevat ulkomailta ovat yleensä kalliimpia kuin tavallisemmat leirit.


Mitä ovat tatamitalkoot?

Taekwon-Do Akatemian leirit järjestetään talkootyönä. Tämä tarkoittaa sitä, että ennen leiriä ja sen jälkeen pidetään ns. ”tatamitalkoot”, joissa kuljetetaan harjoitusalusta, tatami, seuran varastolta leiripaikalle ja takaisin.

Tatamitalkoot järjestetään yleensä ensimmäisen leiripäivän aamuna tai edeltävänä iltana sekä heti leirin päätyttyä. Tatamitalkoiden avulla saamme järjestettyä harjoituksiin mukavan alustan.

Tehokkaat tatamitalkoot edellyttävät 2-3 peräkärryä tai pakettiautoa ja noin 10 henkilöä varaston päässä ja paljon lisäkäsiä leiripaikalla. Toivomme siis, että jokainen kynnelle kykenevä osallistuisi talkoisiin, jotta leirit saadaan järjestettyä sujuvasti. Lisäksi leirin aikana tarvitaan mm. ruokailuvastaavia, ensiapuvastaava, mediavastaava ja majoitusvastaava, joten jos kyseiset tehtävät kiinnostavat, tervetuloa mukaan!

Tapahtumatalkoista tiedotetaan myClubissa erillisessä tapahtumassa leiriviikonloppuna. Talkootapahtuman kommenteissa sovitaan työnjaosta ja tarkemmissa aikatauluista.

HUOM! Leiripaikan yleisen siisteyden ylläpitämiseen leirin aikana ja siivoukseen leirin jälkeen osallistuu jokainen osallistuja.

Kuva: Kirsi Ervasti


Kuka voi osallistua leirille?

Kaikille avoimille Taekwon-Do-leireille voi osallistua kuka vain harrastaja, jolla on seuran jäsenmaksu ja lajiliiton lisenssimaksu maksettuna.

Joillekin leireille on harjoitusten aiheiden vuoksi määritetty ikä- tai vyöarvorajoja. Tällöin osallistuminen on mahdollista vain kyseiset ehdot täyttäville harrastajille. Esimerkiksi aikuiset eivät voi osallistua juniorileireille.


Mitä leirille tarvitaan mukaan?

Kaikille leireille kannattaa ottaa mukaan Taekwon-Do-puku, juomapullo, pyyhe ja yleensä myös ottelusuojat. Muistiinpanovälineet kannattaa pitää mukana, mutta erityisesti silloin, jos leirillä on luento. Muista tarvittavista varusteista kerrotaan pääsääntöisesti leirikutsussa.

Jos leirillä keskitytään johonkin tiettyyn osa-alueeseen, mukaan kannattaa ottaa sen osa-alueen harjoittelussa tarvittavia välineitä, esimerkiksi murskausleirille sisäpelikengät.

Jos yövyt leiripaikalla, muista pakata myös henkilökohtaisen hygienian tarvikkeet kuten hammasharja ja -tahna, peseytymisvälineet ja vaihtovaatteet sekä makuualusta, makuupussi tai peitto ja tyyny.


Milloin leirejä järjestetään?

Taekwon-Do Akatemia järjestää 2-3 viikonloppuleiriä vuodessa. Seura järjestää syys- ja kevätleirit Oulussa yleensä loka-marraskuussa ja maalis-huhtikuussa. Lisäksi kesäkuussa pidetään yleensä kesäleiri, jonka paikka vaihtelee.

Lisäksi Pudasjärven kansalaisopisto järjestää perinteiset syys- ja kevätleirit yhteistyössä Taekwon-Do Akatemian kanssa Pudasjärvellä yleensä lokakuussa ja toukokuussa.

Muut seurat ja lajiliitto Suomen ITF Taekwon-Do ry järjestävät leirejä ympäri Suomea pitkin vuotta. Näistä löydät lisätietoa osoitteesta https://taekwon-do.fi/tapahtumakalenteri.

Alla näet Taekwon-Do Akatemian tapahtumakalenterissa (myClubissa) olevat tulevat leirit. Jos jokin lajiliiton kalenterissa näkyvä leiri puuttuu myClubista ja haluaisit osallistua siihen, otathan yhteyttä Taekwon-Do Akatemian hallitukseen sähköpostitse hallitus@tkd-akatemia.fi.


Miten leirille ilmoittaudutaan?

Pääsääntöisesti kaikille leireille ilmoittaudutaan Taekwon-Do Akatemian myClubin kautta kyseisestä tapahtumasta. Muiden seurojen jäsenet ilmoittautuvat oman seuransa ohjeiden mukaisesti.

Joissain tapahtumissa ilmoittautumisen yhteydessä muodostuu automaattisesti lasku leirimaksusta. Muistathan tällöin maksaa laskun mahdollisimman pian, sillä se on edellytys leirille osallistumiseen.

Joissain tapahtumissa laskutus tehdään vasta jälkikäteen osallistumisen perusteella.

Taekwon-Do Akatemian omilla leireillä leirimaksu maksetaan yleensä käteisellä tai pankkikortilla leirin alussa rekisteröitymispöydän luona.


Mitä leirillä tehdään?

Leireillä harjoitellaan Taekwon-Don eri osa-alueita samalla tavalla kuin kotisalin harjoituksissakin, mutta harjoituksia mahtuu päivään useampia. Leirillä voi olla jokin teema, jonka ympärille harjoitukset rakentuvat, tai siellä voidaan harjoitella kaikkia Taekwon-Don osa-alueita.

Leireillä pääsee yleensä eri opettajien oppiin kuin kotisalilla, mikä tuo erilaisia näkökulmia harjoitteluun. Lisäksi harjoituskavereita on enemmän ja eri ihmisiä. Leirit ovat siis erinomaisia tilaisuuksia luoda kaverisuhteita! Leirille on aina mukava tulla näkemään tuttuja ja tutustumaan uusiin ihmisiin.

Harjoitusten lisäksi leireillä on myös taukoja. Suuremmilla leireillä harjoitukset on yleensä rytmitetty siten, että osa harrastajista on tauolla kun toiset treenaavat, jotta kaikki pääsevät harjoittelemana tilaa vieviä osa-alueita (esim. ottelu) ja toisaalta palautumaan harjoitusten välissä riittävästi.

Tauot ovat vapaa-aikaa, jotka jokainen voi käyttää haluamallaan tavalla, kunhan ei häiritse käynnissä olevia harjoituksia. Taukojen aikana harrastaja voi esimerkiksi syödä eväitä tai leirilounasta, jos sellainen on järjestetty, kerrata opittua, kirjoittaa muistiinpanoja tai käydä kaupassa.

Suosittelemme, että lapset eivät lähtisi leiripaikalta pois taukojen aikanakaan ilman aikuista.

Joillain leireillä on mahdollista myös käydä uimassa tai osallistua leirikilpailuihin. Näistä tiedotetaan tarkemmin leirikutsussa tai paikan päällä leirin alussa.


Mitä muuta leireistä pitäisi tietää etukäteen?

Leireillä käyttäydytään, kuten Taekwon-Do-harjoituksissa yleensäkin. Tämä tarkoittaa sitä, että leirisaliin tultaessa kumarretaan saliin päin, opettajille ja mustille vöille kumarretaan ennen puhuttelua, ja että harjoitukset aloitetaan ja lopetetaan kumartamalle opettajalle.

On myös erittäin tärkeää, että jokainen huolehtii omalta osaltaan leiripaikan siisteydestä. Jos sotket, niin siivoat heti. Esimerkiksi kaatuneet mehut tai sipsinmuruset kannattaa siivota aina välittömästi, jotta ne eivät pääse kulkeutumaan ympäri salia.

Taekwon-Do-leirit ovat monesti yli 100 osallistujan tapahtumia, joten on tärkeää, että jokainen osallistuja noudattaa yleisiä turvallisuusohjeita. Niihin voit tutustua oheisesta turvallisuussuunnitelmasta. Turvallisuussuunnitelma on tulostettuna useamman päivän leireillä myös harjoituspaikan seinällä.

Tutustu turvallisuussuunnitelmaan tästä.


Keneltä voin kysyä leireistä lisää?

Jos leirin leirikutsu on jo julkaistu, sen lopussa on yleensä mainittu yhteyshenkilö, johon voi ottaa yhteyttä. Muissa tapauksissa voit lähettää sähköpostia seuran hallitukselle hallitus@tkd-akatemia.fi, niin vastaamme kysymyksiin tai ohjaamme ne oikeille henkilöille.

Tervetuloa mukaan leireille pitämään hauskaa!