Kilpailut

Taekwon-Dossa on mahdollista myös kilpailla, mutta se ei ole pääsääntöisesti pakollista. Taekwon-Do Akatemiassa mustalle vyölle pääsemiseksi edellytetään kilpailukokemusta vähintään yhdestä kilpailusta, jotta musta vyö osaa opettajana opettaa oppilailleen kilpailemista.

Yleisurheilun tapaan Taekwon-Do-kilpailuissa kilpaillaan erilaisissa osa-alueissa (lajeissa), joissa tarvitaan erilaisia taitoja ja ominaisuuksia. Kilpailuihin osallistuva voi päättää, mihin osa-alueisiin hän osallistuu. Jokaisessa osa-alueessa käydään erillinen kilpailu, joista jaetaan omat mitalinsa.

Taekwon-Do-kilpailujen yksilölajit ovat:

  • liikesarjat
  • ottelu (pienillä lapsilla pyykkipoikaottelu)
  • erikoistekniikat (hyppypotkut)
  • voimamurskaus

Lisäksi Taekwon-Dossa käydään toisinaan kilpailuja, joissa kilpailusuoritukset tehdään pareittain tai joukkueina. Näytösottelua lukuun ottamatta joukkueiden koko on 3-6 hlö kilpailusäännöistä riippuen. Joukkuekilpailujen lajit ovat:

  • näytösottelu (pareittain)
  • joukkueliikesarjat
  • joukkueottelu
  • joukkue-erikoistekniikat
  • joukkuevoimamurskaus

Kilpailusarjat on jaettu iän, vyöarvon ja sukupuolen mukaan. Suomessa kilpailusarjoja yhdistellään, jos niissä ei ole tarpeeksi osallistujia, mutta mitä useampi innostuu kilpailemaan, sitä varmemmin pääsee kamppailemaan itsensä ikäisten ja tasoisten vastustajien kanssa.

Suomessa käytävien kilpailuiden kilpailusäännöt löytyvät täältä. Kaikissa kilpailutapahtumissa ei välttämättä kilpailla kaikkia sarjoja. Tarkista aina kyseisen kilpailun kilpailukutsusta, mitä lajeja ja ikäluokkia tapahtuma koskee!


Kilpailuihin osallistuminen Suomessa

Taekwon-Do Akatemian kisaryhmä Pirkkalan HelmiCupissa ja SM-kilpailuissa 2017

Suomessa järjestetään useita kilpailuja ympäri maata pitkin harjoituskautta. Taekwon-Do Akatemia järjestää yleensä kerran vuodessa kaikille ikäryhmille ja vyöarvoille avoimet Akatemia Open -kilpailut Oulussa. Muita perinteisiä kilpailuja ovat mm. HelmiCup ja SM-kilpailut, Tampere Cup, Black Eagle Taekwon-Do Open, Värivöiden ja joukkueiden kilpailut (paikka vaihtelee), Pikku-Tiikeri Cup ja Sastamalan kilpailut.

Taekwon-Do Akatemia järjestää vuosittain kotimaan kilpailumatkan ainakin SM-kilpailuihin ja HelmiCupiin. Nämä järjestetään yhtenä tapahtumana siten, että SM-kilpailut on tarkoitettu mustille vöille ja HelmiCup värivöille. Jos kiinnostusta on, järjestetään yhteisiä reissuja myös muihin kilpailuihin.

Kaikki lajiliiton kalenterissa olevat kilpailut lisätään Taekwon-Do Akatemian myClubiin, jonka kautta niihin myös ilmoittaudutaan. Jos olet kiinnostunut osallistumaan kilpailuihin, kannattaa siitä ilmoittaa omalle opettajalle ja myös myClubin tapahtuman kommenteissa hyvissä ajoin, vaikka et vielä virallista ilmoittautumista lähettäisikään. Näin osaamme varautua valmentajien tarpeeseen kauempana järjestettävissä kilpailuissa.

Jokaisella kilpailijalla on oltava kilpailuissa valmentaja, "koutsi". Valmentaja voi tarvittaessa olla myös jostain muusta kuin omasta seurasta. Taekwon-Do Akatemia pyrkii järjestämään valmentajan kaikkiin kilpailuihin, mihin seuran jäsenet osallistuvat. Alle 12-vuotiaiden lasten osallistuessa kilpailuihin edellytämme, että heillä on mukanaan oma huoltaja tai muu aikuinen vastuuhenkilö.

Koutsaamisen opettelua Akatemia Openissa 2018


Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuminen

Taekwon-Do Akatemian harrastajat osallistuvat aktiivisesti myös kansainvälisiin kilpailuihin. Seurassamme on useita nykyisiä ja entisiä maajoukkueurheilijoita sekä EM- ja MM-mitalisteja. Taekwon-Dossa EM- ja MM-kilpailuihin osallistuminen edellyttää mustaa vyötä ja maajoukkuepaikkaa, mutta tarjolla on myös paljon seurajoukkuekilpailuja kaikille vyöarvoille.

Maailmancup (World Cup) -kilpailut ovat avoimia kaikille vähintään 12-vuotiaille sinisestä vyöstä ylöspäin. Ne järjestetään kahden vuoden välein eri puolilla maailmaa. Viimeisimmät maailmancupit on järjestetty Englannissa (2012), Jamaikalla (2014), Unkarissa (2016) ja Australiassa (2018). Seuraava maailmancup järjestetään Sloveniassa vuonna 2020.

Muita kansainvälisiä kilpailuja ovat mm. vuosittaiset European Cupit, Open Dutch, Roma Open ja Viking Cup. Myös näihin kilpailuihin on Taekwon-Do Akatemiasta toisinaan osallistuttu, joten jos kilpaileminen kansainvälisillä kisakentillä kiinnostaa, seuraa sähköpostitse myClubin kautta tulevaa kisatiedotusta!

Taekwon-Do Akatemian kilpailujoukkue vuoden 2018 World Cup -kilpailuissa (Sydney, Australia).

Kuvasta puuttuu Reima Korkatti.


Tuomarointi kilpailuissa

Jotta kilpailuja voidaan järjestää sujuvasti, tehokkaasti ja ennen kaikkea reilusti ja oikeudenmukaisesti, tarvitaan suuri joukko tuomareita. Suomen ITF Taekwon-Do järjestää vuosittain 1-3 tuomarikoulutusta eri puolilla Suomea, yleensä vähintään kerran vuodessa Pohjois-Suomessa. Tuomaroinnin voi aloittaa heti ensimmäisen tuomarikoulutuksen jälkeen. Vyöarvovaatimus D-tuomarikoulutukseen on sininen vyö ja ikävaatimus 16 vuotta. Lue lisää tuomaroinnista täältä.


Kilpailulajit

Liikesarjat

Liikesarjakilpailussa kaksi kilpailijaa suorittaa liikesarjan yhtä aikaa 3-5 tuomarin arvioidessa. Jokainen tuomari pisteyttää molempien kilpailijoiden liikesarjat. Liikesarjojen arvioinnissa seurataan muun muassa teknistä puhtautta, tasapainoa, voimantuottoa, rytmiä, aaltoliikettä ja hengitystä. Suoritusten jälkeen tuomarit liputtavat sen kilpailijan puolesta, joka heidän arvioinnissaan sai enemmän pisteitä. Voittaja on se kilpailija, joka saa enemmän tuomarilippuja. Elektronisessa pistelaskujärjestelmässä tuomariliput näkyvät yleensä kehän näyttötaululla.

Joukkueliikesarjoissa säännöistä riippuen 3 tai 5 hengen joukkue suorittaa liikesarjan yhtä aikaa. Tällöin liikesarjan koreografiaa voi muokata näyttävämmäksi erilaisilla rytmityksillä. Joukkueliikesarjoissa joukkueen yhteistyö ja koreografia ovat myös arviointikriteerejä.


 


Ottelu

Taekwon-Don pisteottelussa kaksi kilpailijaa ottelevat kevyellä kontaktilla säännöistä riippuen yksi tai kaksi 1½-3 minuutin erää. Ottelijoiden tavoitteena on saada vastustajasta pisteitä osumalla lyönneillä keskivartaloon tai päähän (yksi piste), potkuilla keskivartaloon (kaksi pistettä) tai potkuilla päähän (kolme pistettä). Nuorilla lapsilla pääkontakti on kielletty, ja sen sijaan kolmen pisteen suorituksia ovat selän kautta kiertävät potkut vartaloon.

Kehän turvallisuudesta ja sääntöjen noudattamisesta vastaa kehätuomari. Kehätuomari keskeyttää ottelun sääntörikkomuksen tai loukkaantumisen tapahtuessa. Kehätuomari ei osallistu pistesuoritusten arviointiin, mutta voi antaa varoituksia ja virhepisteitä.

Ottelua pisteyttää neljä tuomaria, jotka istuvat kehän kussakin nurkassa. Ottelun jälkeen tuomarit liputtavat sen kilpailijan puolesta, joka heidän arvioinnissaan sai enemmän pisteitä. Voittaja on se kilpailija, joka saa enemmän tuomarilippuja. Elektronisessa pistelaskujärjestelmässä tuomariliput näkyvät yleensä kehän näyttötaululla.

Joukkueottelussa säännöistä riippuen 3 tai 5 hengen joukkueet ottelevat toisiaan vastaan yksi ottelupari kerrallaan. Suomen kilpailusäännöissä otteluparin voittaja ansaitsee joukkueelleen kaksi pistettä, tasapelitilanteessa molemmat joukkueet saavat yhden pisteen. Voittava joukkue on se, jolla on kaikkien otteluparien jälkeen enemmän pisteitä. EM- ja MM-kilpailuissa kaikkien otteluparien tuomariliput lasketaan yhteen voittajan määrittämiseksi.


 


Pyykkipoikaottelu

Nuorimmilla lapsilla pisteottelun sijasta kilpailulajina on pyykkipoikaottelu, jossa molempien kilpailijoiden paitaan kiinnitetään viisi pyykkipoikaa. Kilpailijoiden tavoitteena on irrottaa pyykkipoika vastustajan paidasta ja nostaa se kädessään ylös saadakseen pisteen. Pudonneista pyykkipojista ei anneta pisteitä. Pyykkipoikaottelussa ei saa lyödä eikä potkia vastustajaa, mutta torjuminen on sallittua.


Erikoistekniikat

Erikoistekniikoissa kilpaillaan siitä, kuka kilpailijoista onnistuu suorittamaan hyppypotkun oikealla tekniikalla korkeimmalle. Tekniikat ja niiden määrä riippuvat kilpailuluokasta ja -sarjasta. Alle 14-vuotiaat suorittavat hyppypotkut potkumaaliin ja sitä vanhemmat erityiseen erikoistekniikkatelineeseen, jossa potkaistaan saranaan kiinnitettyä lautaa. Mikäli osuma on riittävän voimakas, lauta kääntyy saranassa joko 45 astetta (1 piste) tai 90 astetta (3 pistettä). Potkumaaliin suoritettaessa pelkkä osuma riittää jatkoon pääsyyn, ja maalin korkeutta nostetaan, kunnes voittaja on selvillä.

Joukkue-erikoistekniikoissa jokaisen tekniikan suorittaa eri henkilö joukkueesta.


 


Voimamurskaus

Voimamurskauksessa kilpailijoiden tehtävänä on murskata oikealla tekniikalla muovisia uudelleenkoottavia murskauslautoja. Lautoja on eri määrä eri tekniikoissa. Lautamäärät riippuvat kilpailuluokasta ja -sarjasta. Kokonaan katkenneesta laudasta kilpailija saa 3 pistettä. Taittuneesta laudasta kilpailija saa 1 pisteen.

Voimamurskauksessa voi turvallisuussyistä kilpailla vasta yli 14-vuotiaana.


 


Näytösottelu

Näytösottelu on Taekwon-Don ainoa parilaji. Kilpailijat suunnittelevat etukäteen pareittain taistelukoreografian Taekwon-Don tekniikoita käyttäen. Koreografian keston tulee olla 60-75 sekuntia ja siinä saa olla säännöistä riippuen myös 1-3 akrobatiaosuutta. Ottelussa kaikki hyökkäykset tulee torjua tai väistää, lukuun ottamatta viimeistä iskua, joka päättää taistelun jomman kumman osapuolen "voittoon".

Kaksi näytösotteluparia suorittavat koreografiansa vuorotellen. Tuomarit arvioivat liikesarjojen tapaan tekniikoiden puhtautta, voimantuottoa, tasapainoa ja aaltoliikettä. Tämän lisäksi arvioidaan parin yhteistyötä sekä koreografian näyttävyyttä ja vaikeutta. Tuomarilipuilla ratkaistaan, kumpi kahdesta parista voittaa.