Lajiesittely


Mitä on Taekwon-Do?

Taekwon-Do on korealainen itsepuolustus- ja kamppailulaji, jossa päämääränä on kehittää harrastajan fyysistä ja henkistä tasapainoa. Suoraan käännettynä tae tarkoittaa ”jalkaa, potkua, murskausta jalalla”, kwon puolestaan ”kättä, nyrkkiä, tuhoamista kädellä” ja do ”tietä, tapaa, taitoa, periaatetta”. Taekwon-Do onkin vapaasti suomennettu jalan ja käden tieksi.

Taekwon-Don juuret ovat yli 1000 vuoden takana korealaisissa kamppailulajeissa, kuten Tae Kyonissa ja Soo Bakissa. Taekwon-Do sai nimensä 11. huhtikuuta 1955 lajin perustajana pidetyn kenraali Choi Hong Hin (1918 – 2002) toimesta. Kenraali Choi kehitti yhä eteenpäin sekä lajin tekniikoita että teoriaa, ja koosti lajista 15-osaisen Taekwon-Do Encyclopedia -tietokirjateoksen. Maailmanliitto International Taekwon-Do Federation (ITF) perustettiin 22. maaliskuuta 1966. Kenraali Choi toimi liiton puheenjohtajana kuolemaansa saakka, vuoteen 2002.

Taekwon-Do-harrastaja oppii harjoituksissa paljon tehokkaita tekniikoita, joita voi soveltaa itsepuolustukseen. Taekwon-Don tekniikat perustuvat nopeuteen ja voimaan, ja fyysisesti heikkokin harrastaja voi harjoittelun kautta oppia tuottamaan niihin suurta voimaa. Taekwon-Do on erityisen tunnettu tehokkaista ja voimakkaista potkuistaan.

Taekwon-Do on kokonaisuudessaan monimuotoinen urheilu- ja liikuntalaji, joka kehittää koko ruumista. Taekwon-Do sopii yhtä lailla lapsille ja aikuisille, harrastelijoille ja kilpaurheilijoille. Riippumatta omista tavoitteista Taekwon-Do kehittää jokaisen harrastajan lihaskuntoa, liikkuvuutta ja koordinaatiokykyä. Lisäksi laji auttaa itsehillinnän ja keskittymiskyvyn kehittämisessä.

Taekwon-Dossa pyritään kehittämään ihmistä kokonaisuutena, ei vain fyysisesti. Taekwon-Don aloittaminen ei vaadi minkäänlaisia esitietoja tai -taitoja eikä aloittelevan harrastajan tarvitse olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Jokainen Taekwon-Do-harrastaja kehittyy ja etenee lajissa peruskurssin jälkeen omaa tahtiaan omiin tavoitteisiinsa sopeutettuna. Tärkeintä Taekwon-Do-harjoituksissa on aina itsensä voittaminen. Tavoitteellisen harjoittelusuunnitelman harrastaja voi sellaisen halutessaan tehdä yhdessä opettajan kanssa.

Taekwon-Do on positiivinen ja hyödyllinen liikuntamuoto, joka kehittää hyvää fyysistä ja henkistä terveyttä. Harrastuksen parissa pääsee ylittämään itsensä sekä kehittämään itsessään myös sellaisia osa-alueita, joista on hyötyä muillakin elämän aloilla, kuten koulussa, töissä, perhe-elämässä ja vapaa-ajalla. Taekwon-Do sopii erinomaisesti niin nuorille ja vanhoille kuin naisille ja miehillekin.

Väärinkäytettynä Taekwon-Do voi olla vaarallinen ase. Siksi Taekwon-Dossa painotetaan ennen kaikkea junioriharrastajien osalta myös kasvatuksellista puolta: Taekwon-Do-potkut ja -lyönnit eivät kuulu kouluun, välitunneille tai vapaa-ajalle vaan niitä harjoitellaan ohjatusti vain harjoituksissa. Taekwon-Do Akatemialla on nollatoleranssi harrastajien väkivaltaan; harjoitusten ulkopuolella oikeudettomasti Taekwon-Doa käyttäneet eivät ole tervetulleita jatkamaan harrastusta seurassamme.


Taekwon-Don osa-alueet

Taekwon-Do-harjoittelu jaetaan karkeasti viiteen osa-alueeseen:
– perustekniikka
– liikesarjat
– ottelu
– murskaus- ja kovetusharjoitteet
– itsepuolustus

Taekwon-Don kilpailulajeja ovat:
– liikesarjat
– ottelu
– voimamurskaus
– erikoistekniikkamurskaus (hyppypotkut)
– näytösottelu


Taekwon-Do-filosofia

Taekwon-Don filosofia pohjautuu yleismaailmallisiin inhimillisiin arvoihin kuten ystävällisyyteen, yhteisöllisyyteen, suvaitsevaisuuteen, yhteistyöhön, kunnioitukseen ja nöyryyteen. Viisi kenraali Choin nimeämää Taekwon-Do-harrastajan perusperiaatetta ovatkin kohteliaisuus, rehellisyys, uutteruus, itsehillintä ja lannistumaton henki.