Koulutukset

Kun Taekwon-Do-harrastaja etenee vyöarvoissa, myös lajillinen kouluttautuminen tulee tavallisten harjoitusten ohella ajankohtaiseksi. Kouluttautuminen kannattaa aloittaa jo heti peruskurssin suorittamisen jälkeen Taekwon-Don perusteet (TOK 0) -kurssilla, sillä se luo hyvän pohjan kouluttautumiselle jatkossa. Tarjolla on koulutusta muun muassa ohjaamiseen ja valmentamiseen, ensiapuun ja urheiluvammojen ehkäisyyn sekä tuomarointiin. Mustilla vöillä tietyt koulutukset sisältyvät myös kunkin asteen vyökoevaatimuksiin.


Koulutusjärjestelmä

Taekwon-Do Akatemia noudattaa Suomen ITF Taekwon-Don koulutusjärjestelmää, jota havainnollistetaan alla olevassa kaaviossa. Lisätietoa koulutusjärjestelmästä sekä tulevien vuosien alustavan koulutuskalenterin löydät Suomen ITF Taekwon-Don koulutussivulta.

Taekwon-Do Akatemia järjestää lisäksi omille harrastajilleen ja opettajilleen muuta koulutusta tarpeen ja toiveiden mukaan. Lisäksi seuramme harrastajien, ohjaajien ja toimijoiden on mahdollista osallistua Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan ja Urheilun (PoPLi) koulutuksiin. Nämä koulutukset voidaan lukea Suomen ITF Taekwon-Don koulutusjärjestelmässä harmaalla merkittyihin muihin valinnaisiin koulutuksiin.

Suomen ITF Taekwon-Don koulutusjärjestelmä, liittotasot 0-3


Tulevat koulutukset

Tulevat koulutukset, joita Taekwon-Do Akatemian harrastajille suositellaan, löydät alla olevasta listasta. Koulutuskutsut julkaistaan myClub-tapahtumissa. Myös ilmoittautuminen tapahtuu myClubin kautta, ellei muuta mainita.


Koulutusten sisällöt

Taekwon-Do-ohjaajakoulutukset (TOK) ovat Suomen ITF Taekwon-Don oman koulutusjärjestelmän mukaisia ohjaajakoulutuksia, jotka antavat eri tasoisille harrastajille avaimia ja eväitä ohjaajana toimimiseen. Ohjaaminen on osa Taekwon-Dossa etenemistä, ja jokaisen mustaa vyötä tavoittelevan harrastajan täytyy osata myös ohjata harjoituksia. Alemmille värivöille suunnattu TOK 0 eli Taekwon-Don perusteet ei keskity vielä suoranaisesti ohjaamiseen vaan lajin perustietoihin ja -sisältöihin. TOK 1 -koulutus on suunnattu ylemmille värivöille, TOK 2-3 mustille vöille. Lisätietoa TOK-koulutuksista löydät Suomen ITF Taekwon-Don TOK-sivulta.

Valmentajakoulutukset (VOK) ovat Olympiakomitean ja kamppailulajien yhteistyönä järjestämiä lajista riippumattomia koulutuksia. VOK 1 -tason jälkeen ohjaaja voi erikoistua joko junioriohjaukseen, aikuisohjaukseen tai urheiluvalmennukseen. Lisätietoa VOK-koulutuksista löydät Suomen ITF Taekwon-Don VOK-sivulta.

Tuomari- ja toimitsijakoulutukset valmistavat harrastajia toimimaan vyöarvosta riippuen joko toimitsijana (alemmat värivyöt) tai tuomarina (ylemmät värivyöt ja mustat vyöt) Taekwon-Do-kilpailuissa. Tuomaritasoja on neljä (D, C, B, A), joista tasot D, C ja B voi suorittaa kansallisissa koulutuksissa, joita Suomen ITF Taekwon-Do järjestää. A-tuomarikoulutus suoritetaan kansainvälisellä tuomarikurssilla, jonka järjestää International Taekwon-Do Federation. Lisäksi alemmat värivyöt voivat suorittaa E-toimitsijatason seurojen järjestämissä koulutuksissä. Lisätietoa tuomari- ja toimitsijakoulutuksista löydät Suomen ITF Taekwon-Don tuomarikoulutussivulta.


Itsenäiset verkkokoulutukset

Taekwon-Do Akatemia suosittelee kaikkia harrastajia suorittamaan myös itsenäisiä verkkokoulutuksia, jotka tukevat omaa harrastus- ja kilpailu-uraa. Verkkokoulutukset voi suorittaa milloin vain. Voit myös kirjata koulutuksen nimen ja suorituspäivän omaan jäsenrekisteriprofiiliisi myClubissa tai pyytää seuran hallitusta lisäämään sen: hallitus@tkd-akatemia.fi.

Tervetuloa ohjaajaksi -koulutus

Et ole yksin -koulutus häirinnänvastaiseen seuratyöhön

Puhtaasti paras -antidoping-koulutus

Kasva urheilijaksi -testit ja -materiaalit nuorille tavoitteellisille kilpaurheilijoille

Vastuullinen valmentaja -koulutus