Lajiesittely
Mitä on Taekwon-Do?
Taekwon-Do on korealainen itsepuolustus- ja kamppailulaji, jossa päämääränä on kehittää harrastajan fyysistä ja henkistä tasapainoa. Suoraan käännettynä tae tarkoittaa ”jalkaa, potkua, murskausta jalalla”, kwon puolestaan ”kättä, nyrkkiä, tuhoamista kädellä” ja do ”tietä, tapaa, taitoa, periaatetta”. Taekwon-Do onkin vapaasti suomennettu jalan ja käden tieksi.
Taekwon-Don juuret ovat yli 1000 vuoden takana korealaisissa kamppailulajeissa, kuten Taek Kyonissa ja Soo Bakissa. Taekwon-Do on kuitenkin verrattain nuori, 1900-luvulla kehitetty kamppailulaji, jonka nimeksi vakiintui Taekwon-Do 11. huhtikuuta 1955. Lajin nimen kehitti Taekwon-Don perustajana pidetty kenraali Choi Hong Hi (1918 – 2002). Kenraali Choi kehitti yhä eteenpäin sekä lajin tekniikoita että teoriaa, ja koosti lajista 15-osaisen Encyclopedia of Taekwon-Do -tietokirjateoksen.
Maailmanliitto International Taekwon-Do Federation (ITF) perustettiin 22. maaliskuuta 1966. Kenraali Choi toimi liiton puheenjohtajana kuolemaansa saakka, vuoteen 2002. Sittemmin ITF:n puheenjohtajina ovat toimineet vietnamilainen Tran Trieu Quan, argentiinalainen Pablo Trajtenberg sekä nykyinen puheenjohtaja, saksalainen Paul Weiler.
Mitä Taekwon-Dossa tehdään?
Taekwon-Do-harrastaja oppii harjoituksissa paljon tehokkaita tekniikoita, joita voi soveltaa itsepuolustukseen. Taekwon-Don tekniikat perustuvat nopeuteen ja voimaan, ja fyysisesti heikkokin harrastaja voi harjoittelun kautta oppia tuottamaan niihin suurta voimaa. Taekwon-Do on erityisen tunnettu tehokkaista ja voimakkaista potkuistaan.
Taekwon-Do on kokonaisuudessaan monimuotoinen urheilu- ja liikuntalaji, joka kehittää koko kehoa. Taekwon-Do sopii yhtä lailla lapsille ja aikuisille, harrastelijoille ja kilpaurheilijoille. Riippumatta omista tavoitteista, Taekwon-Do kehittää jokaisen harrastajan lihaskuntoa, liikkuvuutta ja koordinaatiokykyä. Lisäksi laji auttaa muun muassa itsehillinnän ja keskittymiskyvyn kehittämisessä.
Taekwon-Dossa pyritään kehittämään ihmistä kokonaisuutena, ei vain fyysisesti. Taekwon-Don aloittaminen ei vaadi minkäänlaisia esitietoja tai -taitoja, eikä aloittelevan harrastajan tarvitse olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Jokainen Taekwon-Do-harrastaja kehittyy ja etenee lajissa peruskurssin jälkeen omaa tahtiaan omiin tavoitteisiinsa sopeutettuna. Tärkeintä Taekwon-Do-harjoituksissa on aina itsensä voittaminen. Tavoitteellisen harjoitussuunnitelman harrastaja voi halutessaan tehdä yhdessä opettajansa kanssa.
Taekwon-Do on positiivinen ja hyödyllinen liikuntamuoto, joka kehittää hyvää fyysistä ja henkistä terveyttä. Harrastuksen parissa pääsee ylittämään itsensä sekä kehittämään itsessään myös sellaisia osa-alueita, joista on hyötyä muillakin elämän aloilla, kuten koulussa, töissä, perhe-elämässä ja vapaa-ajalla. Taekwon-Do sopii erinomaisesti niin nuorille kuin vanhoillekin, niin naisille kuin miehillekin.
Väärinkäytettynä Taekwon-Do voi olla vaarallinen ase. Siksi Taekwon-Dossa painotetaan etenkin junioriharrastajien osalta myös kasvatuksellista puolta: Taekwon-Do-potkut ja -lyönnit eivät kuulu kouluun, välitunneille tai vapaa-ajalle, vaan niitä harjoitellaan ohjatusti vain harjoituksissa. Taekwon-Do Akatemialla on nollatoleranssi harrastajien väkivaltaan; harjoitusten ulkopuolella oikeudettomasti Taekwon-Doa käyttäneet eivät ole tervetulleita jatkamaan harrastusta seurassamme.
Taekwon-Don osa-alueet
Taekwon-Don fyysinen harjoittelu jaetaan karkeasti viiteen osa-alueeseen:
- perustekniikka, jossa harjoitellaan yksittäisiä lyönti-, torjunta- ja potkutekniikoita sekä niiden voimantuottoa;
- liikesarjat, jotka yhdistelevät erilaisia perustekniikoita tarkkaan määritellyiksi 19–72 liikkeen pituisiksi sarjoiksi;
- ottelu, jossa harrastajat soveltavat osaamiaan tekniikoita, liikkumista ja taktiikkaa toisiaan vastaan vapaassa liikkeessä ottelusääntöjen puitteissa;
- murskaus- ja kovetusharjoittelu, joiden avulla harrastaja pääsee testaamaan todellista voimantuottoaan ja valmistamaan osumiin niitä kehon osia, joilla tekniikoita suoritetaan; sekä
- itsepuolustus, joka nivoo kaiken muissa osa-alueissa opitun yhteen todellisissa uhkatilanteissa toimimisen harjoittelua varten
Taekwon-Don osa-alueista liikesarjoissa, ottelussa, voimamurskauksessa sekä erikoistekniikkamurskauksessa (hyppypotkut) on myös mahdollista kilpailla. Lisäksi kilpailumuotona on myös näytösottelu. Lisätietoa Taekwon-Dossa kilpailemisesta löytyy kilpailut-sivulta.
Taekwon-Don filosofia
Taekwon-Don filosofia eli do pohjautuu yleismaalimallisiin inhimillisiin arvoihin kuten ystävällisyyteen, yhteisöllisyyteen, suvaitsevaisuuteen, yhteistyöhön, kunnioitukseen ja nöyryyteen. Viisi kenraali Choin nimeämää Taekwon-Do-harrastajan perusperiaatetta ovatkin kohteliaisuus, rehellisyys, uutteruus, itsehillintä ja lannistumaton henki.