Itsepuolustus: Voimatasot

Itsepuolustuksessa käytettäviä voimatasoja voidaan luokitella erilaisilla asteikoilla. Taekwon-Do Akatemiassa käytetään yleisesti voimatasojen luokitteluja tasoille 0-4. Käytettävä voimataso on valittava rikoslain 4. luvun 4§ (hätävarjelu) noudattaen: oikea määrä voimaa oikeaan tilanteeseen.

Taso 0 - Kontaktiton itsepuolustus

Tasolla 0 puolustautuja ei ota fyysistä kontaktia vastustajaan vaan pyrkii välttämään voimankäyttötilanteen. Voimankäyttötilanteen voi välttää ennaltaehkäisemällä (valitsee reitin, joka ei johda vaaraan) tai sanallisin keinoin (rauhoittelee uhkatilannetta suullisesti).

Taso 1 - Irrottautumiset

Tasolla 1 ei aiheuteta vastapuolelle vahinkoa, vaan käytetään voimaa sen verran, että päästään irti vastustajan otteesta. Tämän jälkeen tilanteesta pyritään poistumaan turvallisesti mahdollisimman nopeasti.

Taso 2 - Hallintaotteet ja maahanviennit

Mikäli tilanne vaatii, että vastustajan pakeneminen ja toimiminen estetään, voi puolustautuja suorittaa maahanviennin ja ottaa hallintaotteen. Hallintaotteita ei tule käyttää, jos mikään seuraavista pitää paikkaansa:

  1. hyökkääjä on ylivoimainen (suurikokoisempi tai hyökkääjiä on useita)
  2. hyökkääjä on aseistettu (ampuma-ase, veitsi, lyömäase tai astalo eli tilapäinen lyömäase)
  3. joku läsnäolija tarvitsee apua
  4. hallintaotetta ei osaa tehdä varmasti oikein
  5. ei tiedä, miten aikoo jatkaa tilannetta hallintaotteen otettuaan

Taso 3 - Hyökkäykset vammoja tuottaviin kohteisiin

Mikäli puolustautujan on vahingoitettava vastustajaa päästäkseen tilanteesta turvallisesti, voi hän tasolla 3 iskeä suuriin lihaksiin kuten reisiin ja hauiksiin tuottaakseen vastustajalle kipua, mutta ei pysyviä vammoja.

Taso 4 - Lamauttavat hyökkäykset

Mikäli puolustautujan henki on välittömästi uhattuna, voi hän iskeä lamauttaviin kohteisiin, kuten haaroihin, kaulaan ja silmiin. Tällöin on mahdollista, että puolustautuja aiheuttaa hyökkääjälle pysyviä ja/tai hengenvaarallisia vammoja.