Taekwon-Don historiaa
Videoluento: ITF Taekwon-Don historian käännekohtia
Taekwon-Don esivanhemmat - Taek Kyon ja Soo Bak Gi
Kirjaimellisesti nimi ”Taekwon-Do” tarkoittaa ”potkun ja lyönnin tietä”. Vaikka Taekwon-Do on kehittynyt perusteellisesti nykyiseen muotoonsa vasta kenraali Choi Hong Hi:n vaikutuksesta 1950-luvulla, niin sen juuret ovat peräisin yli 1500 vuoden takaa muinaisista korealaisista taistelutaidoista kuten ”Taek Kyon”(potkutaistelu) ja ”Soo Bak Gi” (vert.nykyinen japanilainen Ju-jutsu tai korealainen Hapkido). Buddhalaisen munkin Wong Kwangin mukaan viisi periaatetta loivat Taek Kyonin perustan.
Nämä periaatteet olivat:
1. Ole uskollinen kuninkaallesi
2. Ole kuuliainen vanhemmillesi
3. Ole rehellinen ystävillesi
4. Älä koskaan luovuta taistelussa
5. Vältä turhaa tappamista
Silla-dynastia ja Hwarang-Do
Korean niemimaa koostui kolmesta dynastiasta joista pienin oli Silla-dynastia. Koska Silla oli jatkuvasti sotaisten naapureidensa hyökkäysten kohteena kehittivät dynastian hallitsijat taistelijoiden valiojoukon puolustamaan dynastiaa. Valiojoukko oli nimeltään Hwarang-Do (suom. miehuuden kukka tai miehisyyden kukoistuksen tie), ja sen taistelumenetelmä sisälsi Tae Kyon:in ja Soo Bak Gi:n tekniikoita. Osaksi näiden taitojen ansiosta Silla-dynastian onnistui valloittaa toiset dynastiat haltuunsa. 1100-luvun lopulla Silla-dynastia oli kukistettu ja Korea syntyi.
Kaikkien nuorukaisten osaksi tuli oppivelvollisuus sotataitojen osalta viidensadan vuoden ajan aina 1700-luvulle saakka. Tuliaseiden kehityttyä ja yleistyttyä taistelutaidot menettivät merkitystään. Ne olisivat todennäköisesti hautautuneet historiaan, elleivät Buddhalaiset munkit olisi ylläpitäneet taitoja vuorilla sijaitsevissa luostareissaan ja piilopaikoissaan.
Japanin miehityksen aikana (1909) korealaiset sotataidot siirtyivät ”maan alla koska japanilaiset kielsivät kaiken korealaisen kulttuurin harjoittamisen (mukaan luettuna korealaiset kamppailutaidot) yrityksessään tukahduttaa Korean kansallista henkeä. Japanilaisten vaikutus pysyi vahvana vuoteen 1945 ja miehityksen aikana korealaiset olivat saaneet harjoitella vain japanilaisia sotataitoja, kuten Karatea, Judoa, Ju-jutsua, yms.
Choi Hong Hi
Seuraava vaikutus Taekwon-Don kehitykseen tuli Choi Hong Hi:ltä. Choi syntyi 9.11.1918 karulla ja kallioisella Hwa Dae:n seudulla Myong Chun:issa, joka sijaitsee nykyisen Pohjois-Korean puolella. Hän oli heiveröinen ja sairaalloinen, alituinen huolenaihe vanhemmilleen. Kuitenkin jo varhaislapsuudessaan tuleva kenraali osoitti vahvan ja itsenäisen luonteensa. 12-vuotiaana hänet erotettiin koulusta hänen lietsoessaan kapinaa japanilaisviranomaisia vastaan, jotka vuosina 1909 – 1945 pitivät Koreaa pihdeissään.
Tämä oli vasta alkua muun muassa pitkälle yhteistyölle Kwang Jun Opiskelijoiden Itsenäisyysliikkeen parissa. Nuoren Choin isä lähetti poikansa koulusta saatujen potkujen jälkeen oppimaan kalligrafiaa (korealaista kaunokirjoitusta) korean erään kuuluisimman opettajan – munkki Han Il Dong:in luokse.
Han Il Dong oli kalligrafistin taitojensa lisäksi mestari myös Tae Kyon:issa ja huolestuneena uuden oppilaansa heiveröisestä kunnosta ryhtyi opettamaan tälle ankaria potkutaistelun tekniikoita auttaakseen Choita kunnon kohottamisessa.
Vuonna 1937 Choi lähetettiin Kyotoon, Japaniin opintojen vuoksi. Kyotossa hän tapasi korealaisen maanmiehensä, herra Kim:in, joka lupautui opettamaan Choille Shotokan Karatea. Kahden vuoden tiiviin ja ahkeran harjoittelun jälkeen Choi saavutti ensimmäisen Danin mustan vyön.
Shotokan Karaten tekniikat yhdistettynä Tae Kyon:in saloihin olivat edeltäjiä nykyiselle Taekwon-Do:lle. Seuraavaksi Choin elämässä seurasi vaihe, jolloin hän keskittyi harjoittamaan fyysistä ja henkistä puolta itsessään.
Opiskelut Japanissa johtivat lukioon ja lopulta Tokion yliopistoon. Tänä aikana kasvoivat myös taidot ja kokemukset uudesta kamppailulajista siihen pisteeseen, että hän ryhtyi toisen danin mustan vyön saatuaan opettamaan lajiaan Tokion NMKY:ssä. Choi muistelee niitä aikoja: ”Ei ollut Tokiossa sellaista lyhtypylvästä, jota en olisi lyönyt tai potkaissut nähdäkseni johtojen heiluvan protestina japanilaisille. Näillä taidoilla voisin myös vihdoin puolustautua painija Hu:ta vastaan jos hän toteuttaisi uhkauksensa repiä minut kappaleiksi kun palaan Koreaan”.
Toisen Maailmansodan sytyttyä Choi Hong Hi pakotettiin Japanin armeijaan vastoin tahtoaan. Samaan aikaan ollessaan toimialueellaan Pyongyang:issa Pohjois- Koreassa, hänet vedettiin mukaan perustamaan Korean Itsenäisyysliikettä (tunnetaan myös nimellä Pyongyangin Varusmiesten Liike). Hänet suljettiin japanilaiseen vankilaan kahdeksan kuukautta kestävän esitutkintansa ajaksi. Vankeutensa aikana hän ryhtyi harjoittamaan lajiaan sellissään pitääkseen yllä kuntoaan ja välttyäkseen ikävystymiseltä. Hetkessä vankitovereista ja vanginvartijoista tuli hänen oppilaitaan ja lopulta koko vankilan esipiha muuttui valtavaksi harjoitussaliksi jokaisen harjoitellessa Choin mukana.
Elokuussa 1945, rauhan koittaessa Choi säästyi seitsemän vuoden vankeudelta. Vapautumisensa seurauksena hän matkusti Souliin Etelä-Koreaan, järjestääkseen Itsenäisyysliikkeen juhlat. Seuraavan vuoden tammikuussa hänet ylennettiin vänrikiksi Uudessa Etelä-Korean Armeijassa, jossa hänen opettamansa kamppailulaji sai kokonaan uudet ulottuvuudet. Pian tämän jälkeen Choista tehtiin komppanian johtaja Kwan-ju:ssa, jossa hän opetti lajiaan koko komppanialle. Täten hänet ylennettiin luutnantiksi ja hän sai siirron Toisen Jalkaväkirykmentin käskystä Tae Jon:iin.
Uudessa asemassaan Choi ryhtyi levittämään lajiaan, ei vain korealaisten vaan myös amerikkalaisten sotilaiden tietoisuuteen. Tämä oli amerikkalaisille ensi kosketus lajiin, joka myöhemmin sai nimen Taekwon-Do.
Vuonna 1947 tapahtui nopea edistys; Choi yleni kapteenista majuriksi. Vuonna 1948 hänet lähetettiin huoltotehtävissä Seouliin ja hän ryhtyi Amerikkalaisen Sotilaspoliisikoulun Taekwon-Do opettajaksi. Vuoden loppupuolella hänet ylennettiin everstiluutnantiksi. 1949 Choi sai everstin arvon ja vieraili ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa käydessään visiitillä Fort Rileyn sotakorkeakoulussa. Täällä hän esitteli lajinsa Amerikan kansalle.
Vuonna 1951 hän yleni kenraalimajuriksi. Choi oli apulaiskommandanttina perustamassa sotakorkeakoulua Pusan:issa ja valittuna akateemisen osaston johtajaksi tähän kouluun. Sekä sotilasuransa että uuden kamppailulajinsa kehityksen kannalta oli Choille vuosi 1953 yksi tapahtumarikkaimmista vuosista. Hänestä tuli ensimmäisen virallisen sotastrategisen kirjan tekijä Koreassa. Hän myös perusti Chejun saarella 29. jalkaväkidivisioonan, josta tuli lopulta Taekwon-Don valiojoukko armeijassa. Samalla hän loi järjestelmän Oh Do Kwan (Minun Koulukuntani), joka ei ollut pelkästään sotilaspäällystöä tai armeijaa varten vaan kehitti myös Tae Kyon- ja Karatetekniikoita kohti uutta nykyaikaista järjestelmää ja lajia – Taekwon-Doa. Häntä avusti Nam Tae Hi – kenraali Choin ns. ”oikea käsi” vuonna 1954. Loppuvuodesta hän järjesti Chong Do Kwan:in (Sinisen Aallon Liike), silloisen suurimman Koreassa järjestetyn liikuntatapahtuman. Samana vuonna Choi sai ylennyksen kenraalimajuriksi. Ennen vuotta 1955 Taekwon-Do tunnustettiin jo muodollisesti Koreassa.
Vuoden 1955 aikana kokoontui kulttuuri-, ja sota-asiaintuntijoiden konferenssi koolle päättääkseen uusien taistelulajien hyväksymisestä. Kokouksessa oli läsnä historioitsijoita, taistelutaitojen suurmestareita ja yhteiskunnallisesti merkittäviä ihmisiä. Useille uusille lajeille hyväksyttiin nimet ja ne virallistettiin. 11.4.1955 asiantuntijat hyväksyivät kenraali Choi Hong Hi:n kehittämän nimen Taekwon-Do. Tämä yksittäinen nimi oli useiden taustatekijöiden summa – Tae Kyon, Tang Soo, Gong Soo, Kwon Bup, jne. Vuonna 1959 Taekwon-Do levisi Koreasta kansainvälisten rajojen taakse. Taekwon-Don perustaja ja hänen 19 parasta mustaa vyötään kiersivät ympäri Kaukoitää pitämässä näytöksiä suurella menestyksellä. Niin ikään samana vuonna Choista tuli uudistuneen KTA:n (Koren Taekwon-Do Yhdistys) puheenjohtaja ja Toisen Maavoimayksikön komentaja Tae Gu:ssa. Korean suurlähettiläs kenraali Choi Duk Shin auttoi lajin levittämisessä Vietnamiin, mikä tuotti hiukan ongelmia Vietnamin kommunistivallan takia. Kyseisenä vuonna Choi julkaisi ensimmäisen Taekwon-Do teoksen Korean kielellä ja siitä tuli mallikappale vuoden 1965 painokselle.
Vuonna 1960 Kenraalin vieraillessa Uudet Aseet Tutuiksi- messuilla Texasissa, hän poikkesi myös Jhoon Rheen Karatekoulussa San Antoniossa. Kenraali Choi sai karatekoulun vaihtamaan tyylin Karatesta Taekwon-Doksi, täten Jhoon Rhee tuli myöhemmin tunnetuksi Yhdysvaltojen ensimmäisenä Taekwon-Don opettajana Yhdysvalloissa. Taekwon-Do levisi kulovalkean tavoin, ei vain Korean sotilaille vaan myös amerikkalaissotilaille seitsemännessä jalkaväkidivisioonassa, joka oli Choin vastuualuetta. Hänen oppilaidensa toimesta Taekwon-Do esiteltiin jopa maailman suurimmassa sotilaskoulutuslaitoksessa, jonka nimi on West Point (Yhdysvaltain sotilasakatemia).
Samana vuonna Choin ansiosta Taekwon-Don harjoittelusta tuli pakollista koko Etelä-Koreassa armeijan ja poliisien keskuudessa. Vuosi 1961 oli Choille miellyttävä sekä sotilasuransa että Taekwon-Don kannalta – hänestä tuli Korean suurimman urheilukeskuksen johtaja ja 6. maavoimayksikön komentaja. Vuonna 1962 Choi nimitettiin Malesian suurlähettilääksi, joten Taekwon-Do levisi myös Malesiaan. 1963 Malesian Taekwon-Do Yhdistys saavutti todellisen kansansuosion järjestämällä näytöksen Merdekan stadionilla pääministeri Tunku Abdul Rhamanin läsnäollessa. Samana vuonna saavutettiin vielä kaksi tärkeää virstanpylvästä – kuuluisa näytös Yhdistyneiden Kansakuntien toimitalossa New Yorkissa ja Taekwon-Don esittely Vietnamin armeijalle majuri Nam Tae Hi:n toimesta. Kuluvan vuoden aikana perustettiin Taekwon-Do Yhdistykset Singaporeen ja Bruneihin. Näihin aikoihin kenraali Choi oli saanut everstiluutnantti Park Joong Gi:n johtaman ohjaajaryhmän kanssa Taekwon-Do liikesarjat valmiiksi ja matkusti Vietnamiin opettamaan niitä. Itse asiassa tässä vaiheessa ensimmäistä kertaa Taekwon-Do erottui selkeästi karatesta tyyliltään. Loppuvuodesta hänet valittiin KTA:n puheenjohtajaksi toista kertaa.
1965 Suurlähettiläs Choi, kahden tähden eläkkeellä oleva kenraali, johti Korean hallituksen puolesta hyväntahdon lähetystön matkaa seuraaviin maihin Taekwon-Don seuratessa mukana: Länsi-Saksaan, Italiaan, Turkkiin, Saudi-Arabiaan,Malesiaan ja Singaporeen. Tämän matkan ansiosta ensimmäistä kertaa Korean historiassa hyväksyttiin Taekwon-Do kansainväliseksi korealaiseksi kamppailulajiksi.
Tämä on siis tausta tämän päivän kansainvälisen Taekwon-Do-liiton syntyyn, eikä ainoastaan Taekwon-Do Yhdistysten kehitykselle. Nuoren, sairaalloisen ja hennon kalligrafian oppilaan – josta myöhemmin kasvoi suurlähettiläs, kenraali, ja lopulta maailman tunnustetuimman taistelulajin liiton presidentti – unelma toteutui 22.3.1966, jolloin kansainvälinen Taekwon-Do-liitto (ITF) perustettiin yhdeksän maan yhteistyönä. Nämä perustajamaat olivat: Vietnam, Länsi-Saksa, Italia, Turkki, Singapore, Arabiemiirikunnat, Yhdysvallat, Malesia ja Etelä-Korea.